úterý 26. srpna 2008

Google nabídne našeptávač

Během tohoto týdne začne ve vyhledávači Google fungovat našeptávač - tzv. Google Suggest (Official Google Blog). Tato funkce má především pomoci ve třech ohledech:
  1. formulovat dotazy
  2. snížit pravopisné chyby
  3. ušetřit počet úderů na klávesnici
Přiznám se, že u našeptávače mám vždycky nepříjemný pocit, jako by mě někdo špehoval :-) Je to ovšem iracionální, protože vyhledávač samozřejmě ukládá záznamy, která IP adresa co a kdy hledala, i bez našeptávače, jde jen o to, že tady to vypadá, jako by vám někdo na druhé straně vědomě cosi nabízel.

A za druhé, což je vážnější, nesnáším, když něco píšu a automaticky mi do toho doslova "skáčou" úplně jiné, podobné výrazy, které nechci. Prohlížet seznam nabídnutých frází a hledat v něm to pravé oříškovočokoládové zdržuje nejspíš víc, než když se přepíšu o písmenko a musím to opravit. Navíc může nějaká zajímavá leč nesouvisející položka člověka odvést od skutečně hledaného výrazu.

Uvidíme, toto jsou jen takové předběžné povzdechy. Ze zkušenosti vím, že jedině praktické a dlouhodobější používání může ukázat ne/užitečnost nějaké novinky, ať už funkční nebo vzhledové. Pokud mi googlí našeptávač skutečně dokáže zrychlit hledání a pokud jeho klady budou převažovat, budu rád.

Update (27.8.): tak na google.cz našeptávač už funguje