pátek 12. září 2008

Povzdech nad Wordpressem

Miluju Wordpress. O mé lásce k tomuto redakčnímu systému pro správu webového obsahu není třeba pochybovat. Hlavní klady:
  • je zcela zdarma
  • má otevřený zdrojový kód (= důvěryhodnost pro uživatele)
  • má spoustu různých vzhledů (témat, šablon)
  • má spoustu výborných pluginů, jimiž lze přidat četné užitečné funkce
  • snadno se v něm publikuje, má jednoduchá nastavení v ergonomicky příjemné administraci (a zřejmě bude ještě lepší)
  • instalace je jednoduchá, vyžaduje jen trochu pozornosti a podle návodu ji zvládne v podstatě kdokoliv
Ale jestli mě něco opravdu rozčiluje, je to upgradování. U jednoho dvou webů se to ještě dá překousnout, ale jakmile jich máte více, tak je to neskutečný zabiják času a energetický upír. Upgrade sice není složitý, ale je zkrátka otravný, má několik fází a nejde jen o mechanickou záležitost, protože hostingy se liší v některých detailech.

V ideálním futuristickém případě by měl upgrade na novou verzi Wordpressu být uniformní a spustitelný pouhým stisknutím tlačítka Upgrade a všechno ostatní se stáhne a udělá samo (snad kromě vložení některých hesel).

Nevím jak to řešit. V současné době asi nijak. Při vší úctě k WordPress.com, kde si může kdokoliv založit velmi snadno wordpressí blog a ochutnat, jak vypadá tento redakční systém zevnitř, mě prostě tohle už nestačí, protože na samostatném hostingu má člověk s Wordpressem zcela jinou míru svobody - svobody podrobné individualizace. Takže upgrady mých WP webů zůstávají nutným zlem.

Hlavní výhoda samostatného hostingu Wordpressu a jeho hlavní nevýhoda spočívají v tomtéž : všechno si můžeš a musíš udělat sám. Máš svůj CMS plně pod kontrolou, ale nikdo za tebe nic neudělá. Takže aspoň ten upgrade kdyby byl jednodušší...