úterý 30. září 2008

Wikipedie vs. oficiální weby 3 : 0

Vždycky, když hledám informace o nějaké slavné osobnosti, jako první klikám ve výsledcích hledání na link Wikipedie. Většinou bývá řazen na úplně první místo, někdy bývá druhý nebo třetí až za oficiálními či neoficiálními stránkami dotyčné(ho) či o dotyčné(m). O pořadí zde však tolik nejde, tj. neklikám na první výsledek jen proto, že je první. Většinou hledám heslo Wikipedie. Mám pro preferenci Wikipedie několik důvodů :
  1. Wiki má informace, zatímco ofi-web příliš často slouží spíše jako e-shop (platí pro stránky různých slavných i neslavných hudebních skupin, spisovatele a další umělce apod.)
  2. Wiki má v drtivé většině všechny informace na jedné straně, zatímco ofi-web buď začíná nějakou pitomou úvodní stránkou s obrázkem či flashovou animací, která mě nezajímá, protože nehledám estetický zážitek, ale informace; pak se teprve proklikám na nějaký seznam kategorií a pak teprve se konečně dostanu tam, kam potřebuji (když mám štěstí)
  3. Wiki objektivnější informace, ofi-web se často jen chlubí a temné či méně úspěšné momenty buď úplně zazdívá nebo překrucuje
Toto jsou hlavní důvody, proč dávám přednost Wikipedii před oficiálními weby osobností. Jen málokdy se stane, že kliknu po Wiki heslu ještě na ofi-web. To už musí být opravdu nějaká informace, která je vysoce specifická, nová, aktuální, chráněná copyrightem jen pro daný ofi-web atd. Ale všeobecně či defaultně od oficiálních stránek osobností nic moc nečekám. Uznávám, že lze jistě najít četné výrazné příklady proti zde řečenému, ale moje statisticky většinová zkušenost s tímto typem webových prezentací je taková, jak jsem popsal výše.