sobota 17. ledna 2009

Knol má už sto tisíc článků

Knol, googlovská encyklopedie článků na různá odborná témata, dosáhnul před pár týdny počtu sto tisíc článků, píše Official Google Blog.

Pro připomenutí: "Knol" znamená jednotku vědění a primárně se liší od Wikipedie tím, že u každého článku je nějaký podepsaný autor, který kvalitu textu jaksi garantuje svým jménem. Návrhy na změny či doplnění lze podávat, ale prvotní autor (-ři) je musí schválit. Jiným rozdílem je, že může existovat více článků na naprosto stejné téma (viz Knol Help). A zdá se, že pokud dodržíte TOS a obsahovou politiku, nikdo vám článek nebude měnit nebo stahovat jen kvůli tomu, že má jiný názor.

Sto tisíc článků se zdá být samo o sobě velké a úctyhodné číslo (kam se hrabu se svou aktuální stovkou tady na Síťovce :-) ), ale za prvé, je to už pět měsíců, co byl Knol naostro spuštěn, a za druhé, je zajímavé, že i když občas vyhledávám informace obecnějšího charakteru a o velmi známých přírodovědeckých nebo technologických tématech (v angličtině samozřejmě), na Knol jsem ve výsledcích ještě neměl tu čest kliknout a ani snad narazit. Zatímco anglická Wikipedie u mě spolehlivě vede, zejména oproti oficiálním webům. Uvidíme, jak se bude Knolu dále dařit, přeju mu rychle rostoucí počet dobrých a užitečných článků, má moje sympatie. Kolikpak je asi českých knolů?