čtvrtek 17. července 2008

GMail - odhalení jména u adresy

Dnes byla zveřejněna díra v ochraně soukromí, která se týká Gmailu (Slashdot.org). Vše nasvědčuje tomu, že kdokoliv, kdo má účet na Google Calendar, vám může poslat pozvánku ke sdílení kalendáře a okamžitě u sebe vidí kromě vaší Gmail adresy také jméno, které je s ní spojeno.

Osobně to vidím takhle: ano, je to docela průšvih, prostě proto, že na vaše jméno u adresy takhle může přijít kdokoliv, zatímco běžně jej vidí pouze ten, s kým svým mailem komunikujete z vlastního rozhodnutí.

Na druhou stranu, ruku na srdce: u oficiální adresy, která beztak obsahuje vaše skutečné jméno, je to jedno, ne? S tím přece počítáte, když místo temny.imperatorxixi má vaše gmail adresa podobu vašeho skutečného jména fr.vomacka. A u neoficiálních mailů, kdy adresa neobsahuje vaše jméno, ale třeba přezdívku, bych v životě do kolonek jména a příjmení při registraci nedal skutečné údaje.

Takže ano, je to jistý problém a doufám, že bude opraven, ale pokud při zakládání Gmail schránek jen trochu přemýšlíte, tak se vás netýká. Jsem zvědavý, jak se situace kolem aktuálního problému vyvine a jak Google zareaguje.