úterý 15. července 2008

Vyšel Wordpress 2.6 Tyner

Dnes byla vypuštěna do světa nová verze kultovního redakčního systému Wordpress 2.6 Tyner. A s ním přichází celá řada novinek a vylepšení:
  • lepší podpora SSL administrace
  • Wiki-revize příspěvků pomocí rozdílových verzí
  • lepší bezpečnost (wp-config.php obsahuje tři bezpečnostní klíče)
a další.

Aktualizace: upgrade z 2.5.1 na 2.6 proveden rychle a naprosto bez problémů.

Při upgrade je nejdůležitější ze všeho nejdřív deaktivovat všechny pluginy. Pak už je to jenom o nahrazení všech souborů v kořenovém adresáři WP a celých adresářů /wp-admin a /wp-includes, přičemž /wp-content nechávám původní a beze změn, akorát tam vždycky nahraju nový index.php (i to je asi zbytečné, ale co).

Samozřejmě že /wp-admin a /wp-includes nenahrazuju pomocí net2ftp po souborech, ale nejdřív kompletně smažu jejich staré složky na hostingu a pak zabalím ty nové v rozbaleném novém Wordpressu (tj. na svém počítači) každou do archivu a nahraju a rozbalím je po jednom přímo do rootu instalace WP. Je to mžik. Na těch dvou adresářích není v podstatě co řešit. Stejně to dělám s rootovskými soubory (ovšem před zabalením je užitečné editovat wp-config.php, tj. vložit tam správné údaje o mysql databázi, případně další nastavení).

Jakmile je vše, co má být, nahrazeno, stačí jít do Dashboard ve WP administraci (prostě prohlížečem do /wp-admin) a spustí se upgrade. Konkrétně u této verze (2.6) to nabídlo nutnost upgradovat databázi, jeden klik a hotovo. Toť vše. Pak jsem jen znovu aktivoval všechny pluginy a byl jsem v zásadě hotov (akorát jsem "dohrál" do /wp-admin svůj speciální .htaccess omezující přístup do administrace blogu, viz níže).

A jaké jsou první zkušenosti?
  • revize příspěvků ve stylu Wiki pomocí uložených verzí je skvělá, můžete si je jednoduše srovnat vedle sebe a vyberete si; odkaz je úplně dole ve volbách příspěvku; pak jen kliknete na link té které verze a tato verze pak bude dále brána jako publikovaná (velikost zálohy obsahu - Export - se ovšem díky této novince poněkud nafoukla)
  • theme preview - moc užitečná funkce, po kliknutí na obrázek šablony ji nejprve vidíte v preview okně, které buď můžete zavřít nebo potvrdit, že chcete tento vzhled natrvalo
  • wordcount čili počet slov v příspěvku také funguje, je hned pod tlačítky Save a Publish
  • SSL podpora - vypadá to, že plugin Admin SSL odteď už nebudeme potřebovat, protože SSL šifrovaná administrace funguje po přihlášení přes login adresu začínající na https:// (samozřejmě, pokud daný hosting SSL umožňuje), což je báječné, zase ušetříme jeden plugin!
  • větší bezpečnost - během upgrade jsem v novém souboru wp-config.php nejdřív musel (kromě běžných položek týkajících se mysql databáze) vyplnit tři bezpečnostní klíče (AUTH KEY, SECURE AUTH KEY, LOGGED IN KEY), to vlastně na tom celém trvalo nejdéle, tj. než jsem tam napsal nějaká pěkně složitá hesla :-)
  • zacházení s pluginy - deaktivovaný "plužin" je vizuálně oddělen od aktivních, takže už nemusíte čučet dvě hodiny, které jsou aktivní a které ne, menší změny se dostalo také tlačítkům tamtéž (hromadná deaktivace i aktivace)
  • přesun wp-config.php mimo root instalace jsem ještě nezkoušel, nejsem si ani jistý, jestli je to až takové terno, i když je fakt, že pokud si omezíte přístup do /wp-admin pomocí souboru .htaccess (webgeek.hybrid6.com) v adresáři /wp-admin (deny,allow) pouze na vaši statickou IP adresu, a pak tam přesunete i wp-config.php, tak se k němu nikdo cizí nedostane, ani kdyby se postavil s počítačem na hlavu (leda by zeditoval .htaccess, ale to by se vám musel dostat do FTP účtu na hostingu). Takhle lze tedy jednoduše a elegantně zajistit /wp-admin pomocí .htaccess (ten musí být samozřejmě ve složce, pro kterou platí, tj. ve /wp-admin) - přístup do administrace vašeho Wordpressového blogu si takto povolíte jen z počítače/ů, který/é používáte (více napíšu jindy v článku o bezpečné instalaci Wordpressu)
Celkově jsem spokojen, že upgrade proběhnul tak rychle a bez zádrhelů.

Čeština a česká verze Wordpressu 2.6 jsou již dostupné na Acci.cz.