úterý 7. října 2008

Jak propagovat nový blog

Co je člověku platné, že píše velmi kvalitní blog, když ho ještě nikdo nezná? Proto je nutno dát o svém online zápisníku či statických stránkách vědět. Existuje několik různých prostředků, jak propagovat svůj blog.

1. Přidání blogu do vyhledavačů

Bezkonkurenčně nejrychlejším a nejsnadnějším způsobem propagace je přidání URL adresy blogu nebo jiného webu do tzv. fulltexu vyhledávačů. K tomu slouží speciální formuláře, které vyhledávače většinou samy pro tento účel poskytují. Zde jsou ty hlavní, které plně postačí:
Indexaci si později zkontrolujte (např. v Googlu hledáním s parametrem site:neco.cz ). Hlavní je být v Googlu a Seznamu, s nimiž hledá nejvíc lidí, přidat se ale samozřejmě můžete do všech.


2. Přidání blogu do online katalogů a blogagregátů

Pokud jde o katalogy, dříve to býval zřejmě jediný způsob, jak v podstatě bez námahy získat kvalitní odkazy na svůj web, protože ty nejsolidnější katalogy jsou tříděné a přidání vašich stránek vyžaduje aspoň minimální ohodnocení a schválení administrátory katalogu. Proto bylo zařazení chápáno jako známka jisté základní kvality.

Následují katalogy, blogportály a blogagregáty, které znám a rád používám, protože přidání do nich je bezproblémové a někdy i velmi rychlé, musíte ovšem splňovat jejich podmínky, například mít funkční web s obsahem atd. Přidejte se kam můžete, každý odkaz do těchto katalogů je k nezaplacení:
* link na přidání odkazu se objeví až po proklikání do patřičné sekce

Někdy je potřeba ještě potvrdit vložení nebo jinak komunikovat s katalogem pomocí e-mailu. Administrované katalogy vám každopádně pošlou minimálně dvě zprávy: o vložení a později o schválení odkazu.

Je velmi dobré, pokud katalog umožňuje pozdější editaci odkazu, zejména pomocí přístupu s heslem. Jestliže změníte obsah či adresu svých stránek, můžete pak snadno upravit patřičné informace i v takovém katalogu. U katalogu Seznam.cz lze využít úpravy pomocí searchlinku, kdy musíte nejprve vyhledat záznam podle původní adresy stránek, opravit ho a odeslat tuto opravu ke schválení. Později vám přijde na mail oznámení.

Takových katalogů a blogagregátů samozřejmě existuje více, některé jsou tak náročné a vybíravé, že jsem je sem raději nepsal, jiné si zase vybírají pouze samy a neumožňují ruční přidání.

3. Komentáře na cizích webech

Komentování cizích webů (stránek, blogů) je další poměrně dobrý způsob, jak dát vědět o svém úžasném blogu. Vyžaduje ale určitý takt a schopnost psát zajímavé komentáře. Součástí formuláře pro poslání komentáře bývá často kolonka nazvaná nejčastěji "URL / adresa vašich stránek". Tu správně vyplňte a po odeslání případně schálení komentáře budou moci všichni čtenáři dané stránky přijít z ní na váš web prostřednictvím tohoto odkazu.

Komentování cizích stránek je umění - většinou je užitečné, pokud znáte dobře téma, které komentujete :-) Přirozenou radou je tedy komentovat zejména tematicky společné nebo podobné weby, jako je ten váš. Pak k cizímu článku můžete snadno něco zajímavého dodat a čtenáři budou chtít vidět také vaše jistě stejně zajímavé stránky.

4. Diskusní, komunitní servery, sociální sítě

Pokud se věnujete nějakému koníčku, hobby, specifické zájmové aktivitě, můžete přidat adresu svých stránek do profilu na serverech, na nichž o daném tématu diskutujete, nebo na nichž se představujete světu, nebo na nichž si třeba přidáváte záložky se zajímavými odkazy. Nejznámější služby z výše zmíněných jsou:
  • Delicious.com (online záložky, součástí profilu je možnost přidat link na svoje stránky)
  • Facebook.com (sociální a komunitní server)
  • Lapiduch.cz (diskusní server, odkaz na vaše stránky je součástí profilu, je přístupný například z každého vašeho příspěvku)
Toto jsou příklady serverů, na nichž můžete nenápadně propagovat svoje stránky. Slovíčko "nenápadně" je důležité, protože nikdo nemá rád spammery, lidi, kteří "zasírají" odkazy na své weby internet v množství větším než snesitelném.

5. Ukaž jim, že je máš rád

Dejte si odkaz na své oblíbené weby na blog. Napište komentář k cizímu článku, který vás (pozitivně...) zaujal. Ukažte svým oblíbeným blogům, že je máte rádi. Jejich autoři pak vaše stránky dozajista objeví sami (ať už vyhledávačem nebo po vaší návštěvě se zapnutým http refererem :-) ) a pokud je zaujmete, dají po nějaké době zase odkaz oni na vás.

Napsal jsem "pozitivně zaujal" z toho důvodu, že je velmi snadné kritizovat. Ale negativní kritiku nikdo nemá rád. Netvrdím tím, abyste lhali nebo předstírali, ale pozitivní motivovace (přichází mi to na prsty samo, ani nevím jak LOL) je účinnější. Samozřejmě nesmí být vycucaná z prstu - nepodceňujte přirozený účinek opravdového zaujetí...

U tohoto prostředku propagace se mohou vyskytnout některé zádrhele:
  • zpětný odkaz nepřijde (vašemu oblíbenci se váš web prostě nelíbí nebo z nějakého jiného důvodu nedává odkazy na nikoho cizího)
  • oblíbenec požaduje oddělání odkazu na své stránky (i tací se najdou)
  • oblíbenec požaduje úpravu názvu odkazu (nejjistější je proto rovnou psát název odkazu přesně tak, jak ho má sám oblíbenec, a nevymýšlet žádné rádobyvtipné čičovinky)
Řešení těchto záseků je individuální a nehodlám v tomto nikomu podrobně radit. Většina lidí je ovšem ráda za odkaz z jakékoliv normální stránky.

6. Ostatní

Následuje snůška menších tipů, kterými lze propagovat blog:
  • požádejte oblíbeného (široce čteného) blogera o interview (publikujte ho na svém blogu, on na něj zase upozorní u sebe)
  • dejte si adresu blogu na vizitku
  • napište pdf knihu o něčem, na co jste skuteční odborníci, a dejte adresu blogu na její úvodní nebo poslední stránku
Jak sami vidíte, propagovat svůj blog můžete mnoha rozličnými způsoby. Dělejte to vždycky přirozeně, nenápadně, nenásilně, nikde hlavně nespamujte. Vkládejte odkaz na své stránky pouze tam, kde to má smysl.