pondělí 6. října 2008

Nevěřím na cloud computing ve svobodné společnosti

Nemám důvěru v cloud computing (Wikipedia) ve sféře osobních, ale ani firemních počítačů. Hlavní protiargument je ten, že moje data patří jen mně a nikomu jinému. Každému dalšímu subjektu na internetu do nich nic není. Nemyslím si, že by mi například Google dovolil, abych měl libovolný přístup k jejich datům, která získávají z vyhledávání, nebo že bych si denně mohl bez problémů pročítat interní .doc.umenty lidí z Redmondu. Podobně nemůže nikdo chtít ode mě, abych se vzdal ochrany svých dat před přístupem kohokoliv jiného.

Svoje data mohu nejlépe ochránit pouze na svém počítači, exkluzívně fyzicky dostupném stroji, na svém hardware, kde si je mohu bezpečně šifrovat pomocí opensource programů, kde si mohu provést další opatření taková, že jiná osoba prostě nemá nárok se k nim dostat. Jakmile budou data (byť jen zpracovávána) na vzdáleném stroji, už nemohu takovou 100% ochranu zaručit. Nevím:
  • kdo má ke stroji přístup
  • jaké sledovací programy jsou tam nainstalovány
  • jestli ten stroj někdo během dalších 24 hodin nehackne kvůli špatnému zabezpečení
  • jestli nějaký pomstychtivý bývalý zaměstnanec nezkopíruje moje data a nebude je chtít prodat na černém trhu
  • jestli někdo z konkurence nepodplatil administrátora serveru, aby...
  • jestli někdo nevyslechnul komunikaci "po cestě" a právě mi nekrade identitu
Těch rizik je nepřeberně a vy s tím nemůžete nic dělat, protože ten vzdálený stroj nemůžete mít nikdy pod kontrolou.

Bezpečnostní rizika cloud computingu jsou tedy více než zřejmá. Možná by se hodil do nějaké orwellovské totalitní společnosti absolutního dozoru nad lidmi:

Zákaz používání osobního hardware! Kdo použije soukromý hardware k uchování svých dat, bude potrestán podle paragrafu... se sazbou... Milujte své tenké klienty! Hrozně nás zajímáte, všechny vaše myšlenky, všechno co děláte! Kdo nedělá nic špatného, nemá co skrývat ! (ovšem, ale jen před dobrými lidmi)

Zlý sen a cloud computing k němu směřuje, je úplně jedno jestli nevědomky (užiteční idioti) nebo záměrně. O technické problémy zde vůbec nejde. Je to problém ochrany základních lidských práv, problém ochrany soukromí, nezávislosti a svobodné volby. Je to boj o moc nad našimi životy. Richard Stallman tvrdí, že cloud computing je past (Slashdot.org) a má naprostou pravdu.