pátek 26. prosince 2008

RS2 - dokonalý blogovací systém

Už několik dnů si zkouším RS2, webový redakční systém vhodný například pro blogování, a jsem z něj úplně unešen. A říkám to s vědomím, že jsem až doteď měl z CMS nejvíc rád Wordpress.

Autorem RS2 je Juneau. RS2 je zdarma a v licenci GNU GPL (viz Podmínky užití).

Instalace je velmi jednoduchá. Pokud znáte instalaci Wordpressu, tak RS2 vyžaduje jen asi dva tři jednoduché kroky navíc, ale v podstatě se skládá jen z vyplňování několika kolonek (potřebujete mít akorát aktivovanou mysql na hostingu, ale to je samozřejmé). Také SEO odkazy lze pak rychle a snadno zprovoznit.

Na RS2 na první pohled uhodí do očí, jak autor myslel na věci, které na jiných CMS buď chybí nebo jsou řešeny až pomocí dodatečných pluginů. Už jenom ta podrobná (samozřejmě česká) nápověda skoro všude v administraci! A především to nejhlavnější: nastavitelnost a upravitelnost RS2 snad nemá mezi CMS obdoby. Po instalaci RS2 máte v podstatě okamžitě fungující CMS s mnoha funkcemi, s nímž můžete pohánět svůj blog nebo větší web. Myšleno je na všechno, od možností postovat novinky do menu (!!!) přes čtenářský vzkazovník a vnitřní vzkazovací systém uživatelů až po galerii a sdílení dokumentů.

Jednoduchost přidávání nových šablon: nahrajete jejich složky do adresáře Vzhled a pak už si jen vybíráte v administraci (z tohohle by se měl poučit Textpattern!).

Psaní příspěvků pomocí Texy editoru je lahoda. Jsou tu dvě okna, takže můžete rozdělit text na perex a zbytek. Komentáře mají možnost spustit zabudovanou ochranu proti spamu (lze dodat i vlastní otázku), obsahují skvělý systém gravatarů, citací, reakcí, administrace...

Všemožné statistiky okamžitě k dispozici: čtenost článků, počet čtenářů, druh prohlížeče, kolik lidí je online, kolik kdo stáhnul dat.

Jenom tak nahazuju, co mě naprosto nadchlo a nejvíc oslovilo, pro podrobnější recenzi a hlavně obrázky viz článek Proč si vybrat RS2 (programovani.nejweb.net).

Každopádně RS2 je CMS, který mi doslova učaroval svou uživatelskou přívětivostí, inteligencí a množstvím funkcí a voleb, které jsem snad jinde ani neviděl. Navíc se mi RS2 zdá rychlý jako blesk, s tím vůbec nejde srovnat třeba "rychlost" Wordpressu (zkoušeno na freehostingu).

A možné zápory? Jeden tu opravdu je. V RS2 není (zatím? nikdy?) možný import ani export. Což znamená, že kdyby člověk nablogoval třeba za rok 100 příspěvků a pak se rozhodnul změnit CMS, užije si jeho ruka zkratek ctrl+c a ctrl+v do sytosti. A také naopak: kvůli absenci importu zase sotva budu překlápět některé své WP blogy do RS2 ručně. Takže by mě zajímalo, jestli s tím autor bude v budoucnu něco dělat, protože tohle je docela nepříjemný zádrhel a roste tím víc, čím víc je na blogu příspěvků.

Každopádně RS2 používá hodně webů, viz například tento seznam (ne všechny odkazy jsou funkční). Myslím, že z výše napsaného článku je jasné proč. Pro mě osobně je RS2 skutečný vánoční zázrak.