úterý 2. prosince 2008

Wordpress 2.7 RC 1 (vyzkoušeno - super!)

Včera vyšla RC1 verze nového Wordpressu 2.7 (Wordpress Blog). Autoři vyzývají všechny, aby si ji stáhli a instalovali, a pomohli tak vylepšit finální verzi. Rozhodně se k instalaci RC1 chystám (asi během dneška), protože si chci vyzkoušet to skvělé nové administrační rozhraní, s nímž 2.7 verze přichází. Vyzkouším 2.7 RC1 na jednom blogu a podělím se o všechny zajímavé zkušenosti. :)

Update: takže jsem nainstaloval, potom to chtělo při obnovení přihlášené administrace akorát upgrade databáze, ten proběhl bez problémů a pak už jsem byl v novém rozhraní!

Je opravdu tak skvělé, jak to vypadalo na obrázcích. Hlavní menu má položky vlevo, jdou zakrývat a rozbalovat. Nahoře jsou Screen Options, kde si můžete zvolit, co chcete mít na dané stránce za prvky! Nástěnka konečně přehledná a je tam i formulářík QuickPress pro okamžité napsání jednoduchého příspěvku. Nahoře na panelu je políčko s vybratelnou akcí (napevno přednastavená je samozřejmě New Post).

Editor přehledně rozvržený, přesně tak, jak to má být, všechny důležité věci jsou okamžitě vidět. Publikoval jsem několik zkušebních příspěvků, bez problémů. Mazání příspěvků je "ztíženo" jednak volbou akce, jednak následným promptovým potvrzením (naprosto v pořádku, nemám rád rychlé mazání pomocí tlačítka Delete). Pokud nechcete otrocky volit akci, stačí najet kurzorem myši nad název příspěvku a hoverem se ukáží volby Upravit, Quick Edit, Vymazat, Zobrazit. Položka Quick Edit znamená rychlou úpravu rubrik, štítků, url daného příspěvku na téže stránce (nemusíte natahovat stránku s editorem).

Protože jsem při instalaci nechal adresář /wp-content z 2. 6. 5, tak funguje i čeština pro 2.6 řadu, kterou jsem měl nainstalovanou, je tam snad jeden dva prvky, které jsou anglicky.

Pokud jde o barevné schéma, oceňuji, že v defaultu výrazně ubrali té světlemodré (nahradila ji prostě neutrální bílá), je to hned příjemnější a serioznější vzhled. V profilu uživatele lze volit ze dvou schémat: modrého a šedého (to je defaultní). Líbí se mi tlačítka s kulatými rohy.

Suma sumárum, nový design administrace Wordpressu 2. 7 (RC1) vypadá jako velký krok kupředu, především je mnohem upravitelnější pro individuální preference uživatele, je příjemnější na pohled a je i defaultně chytře rozvržen. Jsem nadšen!