úterý 10. června 2008

Sage-Too - integrovaná RSS čtečka

Pokud člověk nechce instalovat rss čtečky - programy a nebo se nechce svěřit se svými zdroji online čtečkám, může použít také integrovanou čtečku v prohlížeči. Ve Firefoxu se k tomu asi nejlépe hodilo rozšíření Sage. Nebylo bez chyb a nehýřilo zrovna mnoha funkcemi, ale v podstatě stačilo.

Když jsem tak sledoval, jak takováto rozšíření pro Firefox jako Sage apod. reagují na vývoj nové verze Firefoxu, uvědomil jsem si, jak často autoři pokulhávají za nejnovějšími verzemi prohlížeče. V aktuální verzi nelze pak rozšíření používat, protože pan autor doplňku dva tři měsíce předstírá dovolenou na Marsu. Mají na to svaté právo. Ale ani svaté právo nezůstává bez reakce uživatelů...

Naštěstí u nejdůležitějších doplňků vždycky převezme pomyslné žezlo vývoje někdo další a vytvoří novou verzi, která nejenže je kompatibilní s nejnovější verzí Firefoxu, ale navíc je plná nových funkcí, po nichž člověk marně volal už skoro roky.

A právě takovým případem je Sage Too. V podstatě se dá říct, že jde o plnohodnotnou čtečku s nastavitelným update-checkerem, před kterou se může původní Sage leda stydět. Používám tuto verzi Sage už nejmíň dva měsíce (instaloval jsem ze stránek autora) a dnes jsem si všimnul, že se konečně dostal tento skvělý must-have doplněk také na oficiální web addons.mozilla.org. Takže opět není co řešit. Jedeme dál, tentokrát už pod názvem Sage Too.