sobota 28. června 2008

Síťová neutralita a otcové zakladatelé internetu

Není nic divného na tom, že do sporů o síťovou neutralitu (Wikipedia) vstupují také osoby mající více či méně nárok na titul "otcové zakladatelé internetu". Vinton Cerf (spoluvynalezl internetový protokol, IP) a společnost Google jsou pro zachovávání síťové neutrality (Google.com) coby rovného přístupu k internetu pro všechny uživatele.

Naopak Robert Kahn (vynálezce TCP) je proti (regulace znemožní vývoj broadbandových služeb) a nejnověji také Lawrence Roberts (Slashdot.org) a jeho společnost Anagran přišli rovnou s prostředky na upřednostňování určitých typů služeb před jinými. Moudrý komentátor pod článkem ovšem správně dodává: pokud si to uděláte sami sobě, je to OK, pokud to někdo udělá někomu jinému, tak to už v pořádku není.

Můj názor je ten, že by nebylo dobré, kdyby spravedlnost obecná a univerzální (rovný přístup k internetu pro všechny uživatele) škodila spravedlnosti dílčí a individuální (svoboda vývoje, soutěžení na trhu). Na druhou stranu nechci mít "některý" internet pomalejší jen proto, že provideři určité širokopásmové sítě chtějí diskriminovat jistý obsah, typ služby, operační systém, prohlížeč a podobně.

Nechci, aby mi síťoví provideři určovali, co můžu dělat a jakou rychlostí. Jako uživatel se chci dostat co nejrychleji z A do B a vůbec mě nezajímá, jestli ti, co provozují B, chtějí zničit své konkurenty v A a hodlají jim proto ztížit přístup. S takovou by se podle mě internet brzy rozpadnul na izolované ostrovy sítí dělající si vzájemné naschvály. Internet přece od začátku byl a ještě pořád je úžasným celosvětovým prostředkem komunikace, zdrojem vědění, obchodu i zábavy právě proto, že všichni (nebo většina) v jistém základním smyslu hrají fair play.